Over SnelSpel.nl

PRO-TEST is opgericht in 2002 met als doel het maken van websites voor projecten die de consument informeren over diverse producten. Bedenker en oprichter Jan Geerling beheerde al twee jaar een eigen film preview site, en schreef recensies over uiteenlopende onderwerpen als film, muziek, spelletjes en strips.

Als computerspelletjes liefhebber van het eerste uur (begin jaren 80) ergerde hij zich aan de manier waarop er de laatste jaren met de spelindustrie werd omgegaan. Steeds vaker bleken de media spelletjes of games alleen nog maar te associëren met puberjongeren en een gewelddadige cultuur. Is dit dan puur de schuld van moraal ridders en oneerlijke journalistiek? Natuurlijk niet, ook de spelindustrie draagt door haar manier van campagne voeren daar aan bij. Spelletjes met bloed verkopen momenteel goed, dus krijgen die de meeste kans om zich te profileren. Ook de zogenaamde vakbladen gingen hier in mee. Schreeuwende covers, felle kleuren en een enorme commerciële exposure, maar de inhoud viel dikwijls tegen. Men was vooral bezig om op een ‘coole’ en agressieve wijze de jongere ‘gamer’ (meestal jongens in de leeftijds categorie van 8 tot 18 jaar) voor zich te winnen. Niet alleen in beeld maar ook in taalgebruik. De liefhebber en hobbyist die af en toe een spelletje speelt raakte in het gedrang. Dat er mensen zijn die ook adventures, management games of zelfs bordspelletjes doen lijkt men bij zowel de media als de industrie uit het oog te verliezen. Ook meisjes en vrouwen worden als consument in deze industrie zelden serieus genomen.

Een groot ander probleem is tegenwoordig het beoordelings systeem van de spelletjes industrie. Als een spel een 7,5 krijgt als beoordeling zou je toch geneigd zijn om te denken: “dat is nette voldoende”. Mis! Een 7,5 staat meestal voor een middelmatig spel dat de aanschaf niet waard is. In elk blad staan tegenwoordig wel een paar spelletjes die op zijn minst een 9,0 krijgen, en dus een verplichte aanschaf zijn. De producent ziet liever een 9,5, want dat is natuurlijk helemaal een mooi cijfer. Zowel de consument als de producent zijn dus tegenwoordig niet meer tevreden met een goed spel, de beoordeling moet op zijn minst ‘absoluut fenomenaal’ zijn, anders verkoop je geen spellen. Daarmee lijkt het beoordelings systeem zijn doel een beetje voorbij geschoten te zijn.

PRO-TEST wil met haar eerste project daar een verandering in brengen. Snelspel.nl wordt een site met informatie over spelletjes van divers pluimage, en is voor een breed publiek toegankelijk. De zogenaamde hardcore ‘gamer’ kan bij ons vinden wat hij zoekt, maar voor ook de student, gelegenheids speler of ouder is Snelspel toegankelijk.

Een grote zorg van de hedendaagse consument betreft de invloed van geweld in computer spelletjes op jonge kinderen. Snelspel vermeld bij alle door haar gerecenseerde spelletjes of het product zaken als geweld, erotiek of grof taalgebruik bevat. Verder zullen spelen die geschikt zijn voor de allerjongsten onder ons (tot acht jaar) voorzien worden van een speciale beoordeling. Zo weten zowel ouder als kind waar ze aan toe zijn.

Zoals eerder vermeld is het ouderwetse bordspel behoorlijk op de achtergrond geraakt, terwijl daar tegenwoordig toch een groeiende markt voor is. Het succes van enkele nieuwe titels is voor ons een duidelijke indicatie geweest dat ook aan informatie over bordspellen een groeiende behoefte is. Maar ook andere spelvormen zoals on-line spelletjes en kaartspellen zullen onder de aandacht gebracht worden.

Bij Snelspel werkt een team van enthousiaste spelers die hun kennis, ervaringen, spelplezier en kritiek op een open en eerlijke manier met de consument willen delen. Snelspel hoopt op deze manier bij te dragen aan een positievere beeldvorming van spelletjes en haar spelers.

Snelspel biedt:

  • Duidelijke recensies in voor iedereen toegankelijk taalgebruik.
  • Geen cijfersysteem voor beoordelingen, maar gedegen geschreven en goed onderbouwde conclusies.
  • Spel recensies op diverse gebieden: On-line gaming, videogames, bord & en kaartspelletjes.
  • Geen flitsende flashy kleuren, maar overzichtelijkheid en toegankelijkheid.
  • Een indicatie systeem waardoor ouders kunnen zien waar hun kinderen mee spelen.

De toekomst:
Momenteel heeft Pro-Test 2 projecten online: SnelSpel en FilmVisie. In de toekomst hopen we ook andere projecten zoals fora en theatersites te openen.

mer.html">Disclaimer