Carcassonne

Door Astrid PaterCarcassonne kennen we als een stad in Zuid-Frankrijk, maar wat veel mensen niet weten is dat Carcassonne ook een historische waarde heeft. Carcassonne staat ook symbool voor het middeleeuwse verzet van 'de ketterij' tegen de kerk. In het spel Carcassonne nemen horigen het tegen elkaar op om in steden en op landerijen hun rijkdom te vergaren voor de heer en meester.

Een horige in vermomming
Als speler ben je de heer en meester over acht horigen. Deze kun je gedurende het spel inzetten als verschillende personages. Ze kunnen ingezet worden als ridder, boer en als rover. In deze karaktervorm halen ze de punten voor je binnen, mits je ze natuurlijk slim op het speelveld plaatst. Zo haalt een ridder punten uit een afgebouwde stad (en hoe groter de stad, hoe meer punten deze oplevert). Als je horige in het klooster staat haalt deze 9 punten binnen, wanneer het klooster volledig door tegels is omgeven. Een rover haalt punten binnen als hij een weg afsluit, die later een verbinding vormt tussen twee punten. Tot slot zijn de horigen die als boer door het leven gaan van belang bij het einde van het spel. De boer is het enige karakter dat als je het eenmaal geplaatst hebt, hij blijft staan tot het einde van het spel. De boer beheert de weiden en verzorgt de stad waar hij zijn weide heeft. Dit levert aan het einde van het spel punten op. Heb je de meeste punten aan het einde van het spel, dan ben je de winnaar van Carcassonne.

Nooit hetzelfde
Geen enkel spelletje Carcassonne is precies hetzelfde. Dat heeft er mee te maken dat het speelveld per keer verschild. Met begint met een starttegel, en elke beurt wordt daar een tegel aan toegevoegd. Dit leidt elke keer dus weer tot een nieuw speelveld, waar je horigen mooi mee uit de voeten kunnen.

Conclusie
Carcassonne past in het rijtje tactische spelletjes met een enorme geluksfactor. Met een beetje slim spelen, maar met behulp van geluk bij het trekken van tegels kunnen je horigen een flink aantal punten binnenhalen. Ik wil graag even kwijt dat de horigen in een vorm van leuke pionnetjes zijn gegoten. Het zijn eenvoudige kleine mannetjes, maar dat maakt ze des te leuker. Een nadeel bij het spel zijn de spelregels. Hoewel deze over het algemeen duidelijk zijn, kom je toch situaties tegen waarbij je toch een beetje een eigen interpretatie aan de spelregels moet geven. Om Carcassonne te leren spelen heb je wel wat doorzettingsvermogen nodig. Het komt een beetje moeilijk op gang. Maar eenmaal een keer of drie gespeeld, dan ga je de vruchten van het spel plukken.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 19,99

 

. : B A N N E R S : .