Make 'n Break

Door Astrid Pater

In het echte leven moet je vaak presteren onder tijdsdruk, hetzelfde geldt voor Make ’n Break. In een bepaalde tijd is het de bedoeling zoveel mogelijk constructies te bouwen van blokjes. Niet al te moeilijk zo op het eerste gezicht, maar daar heb je natuurlijk extra regels voor.

Bouwen voor punten
De kaarten waar de bouwwerken op staan worden geschud en op een stapel gelegd. De speler die begint, gooit met de dobbelsteen waarvan de uitkomst bepaald hoeveel bouwtijd deze speler krijgt. De speler draait de eerste kaart om en gelijktijdig zet zijn linkerbuurman de klok aan. De bedoeling is zoveel mogelijk punten te verdienen met bouwen. Hoe moeilijker het bouwwerk hoe meer punten deze oplevert.

Kleur
Alle blokken hebben een andere kleur. Dit is van belang bij het bouwen, want het bouwwerk moet er exact hetzelfde uitzien als op het kaartje. Dus de kleuren moeten ook kloppen. Soms heb je geluk en trek je een grijs bouwwerk, hier maakt het weer niet uit. Wanneer een bouwwerk te lastig lijkt, mag je weigeren. De speler die dan volgt, moet eerst de geweigerde bouwwerken maken. Je kunt het spel dus een stuk moeilijker maken voor je medespelers. Maar let wel, je krijgt het zo weer op je bord.

Conclusie
Voor een ieder die zijn zenuwen onder controle weet te houden en een vaste hand heeft, kan dit bouwspel een groot succes worden. Wie echter de kriebels krijgt van een tikkende klok, die moet Make ’n Break aan zich voorbij laten gaan. Het spel is zeer geschikt voor jonge spelers, omdat er goed op kleuren gelet moet worden, maar het ook inzicht geeft in hoe blokken wel en niet gestapeld kunnen worden tot een stevige constructie. En voor de jonge spelers is het natuurlijk hilarisch om je ouders te zien falen en hun bouwwerk voor de zoveelste keer uiteen valt. Voor Make ’n Break zijn slechts twee woorden nodig: Bouwen Maar!



Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 20 min.
Auteur: Andrew & Jack Lawson
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .