Medina

Door Jan Willem





Van de oude glorieuze stad Medina is niet veel meer over. Machtige sjeiks hebben van de kalief toestemming gekregen om de stad weer in zijn oude glorie te herstellen. Vanaf het begin barst er een strijd los tussen de sjeiks wie de mooiste paleizen heeft, gelegen op de beste plekjes in de stad. De paleizen worden door iedereen gebouwd en langzaam maar zeker steeds mooier totdat een sjeik het paleis claimt en dan begint de bouw weer van voor af aan. Uiteindelijk hebben alle sjeiks vier verschillende paleizen en wordt er gekeken wie de duurste heeft weten te bemachtigen.

Blokjes
Het eerste wat opvalt als je de doos opent is de enorme hoeveelheid houten blokjes die het spel bevat. Het spel geeft daarmee meteen het gevoel dat het wel even mee gaat en dat je wat dat betreft in ieder geval waar voor je geld hebt gekregen. Er zijn verschillende soorten blokken namelijk: torens, muurdelen, marktkramen en stallen in het wit en paleisdelen in 4 verschillende kleuren. Al met al zo’n 169 stukken.

Voorbereiding
Voordat het spel kan beginnen worden de blokken eerlijk verdeeld over de spelers. Iedere speler ontvangt evenveel blokjes van dezelfde soort en plaatst deze achter een zichtscherm zodat de andere spelers tijdens het spel niet kunnen zien hoeveel iedere speler nog over heeft. Daarna wordt het speelbord neergelegd waarbij op de vier hoeken de torens worden geplaatst en ergens in het midden een marktkraam. Dit is het begin van de markt die door de stad gaat slingeren en de waarde van aangrenzende paleizen verhoogt. Hierna krijgt elke speler 4 paleisdaken in zijn eigen kleur waarmee je de paleizen kan claimen, van elke kleur 1.

Bouwen
Spelers plaatsen om de beurt twee stukken op het speelbord. Paleisdelen mogen overal worden geplaatst, stallen alleen aan paleisdelen, muren alleen aan torens en kraampjes alleen verbonden aan de markt (beginnend aan de eerste marktkraam). Als een speler een paleis van een kleur is gestart en de volgende speler wil een paleisdeel van eenzelfde kleur plaatsen dan moet hij deze plaatsen aan het reeds bestaande paleis. Naast het aantal paleisdelen verhogen ook aangrenzende kramen, muren en stallen de waarde van paleizen.

Claimen van paleizen
De worden paleizen langzaam maar zeker steeds meer waard. Als een speler heeft besloten dat hij de waarde van een paleis hoog genoeg vindt, plaatst hij een dak op het paleis en daarmee is het paleis af. De waarde ervan kan nog verhoogd worden door de markt eromheen te laten lopen, meer muren erlangs te bouwen of stallen eraan te bouwen, maar er worden geen paleisdelen meer aan geplaatst. Is er een paleis geclaimd of kan een paleis wegens ruimtegebrek niet meer worden uitgebreid dan beginnen de overgebleven spelers een nieuw paleis in die kleur. Ook de speler die al een paleis in die kleur heeft geclaimd maar er nog wel paleisdelen van heeft, moet hier aan meebouwen.

Puntentelling
Als niemand nog stukken kan plaatsen is het spel afgelopen. Er zijn bonuspunten te verdienen voor de spelers die het grootste paleis hebben geclaimd per kleur en voor spelers die als laatste via een muur zichzelf verbonden hebben aan een toren. Daarnaast telt elke speler de waarde van zijn paleizen bij elkaar op. De waarde wordt bepaalt door het aantal paleisdelen plus de aangrenzende marktdelen, stallen en muurdelen. De speler met de meeste punten wint.

Conclusie
Medina heeft voor mij nogal wat kleine minpuntjes die van dit spel net geen topper maken. Naast het beperkte aantal speler (3 of 4) is het zo’n spel waarbij je elke beurt weer twijfelt wat nu wijsheid is en als je met veel twijfelaars speelt kan de speeltijd flink oplopen. Plannen gaat niet echt, want tegen de tijd dat je weer aan de beurt bent is het bord meestal alweer totaal anders en het paleis dat je voor jezelf in gedachte had allang ingenomen. Toch krijg je na een paar keer spelen wel wat meer gevoel voor de goede en minder goede beslissingen. Als aan het einde van het spel alles staat is het met al die houten figuren waarschijnlijk ook nog eens één van de mooiere spellen die er zijn. Een spel dat zeker niet misstaat in de kast van de echte spellenliefhebber, maar als familiespel net even iets te zwaar is. Ondanks deze minpuntjes toch een erg leuk spel.




Uitgever: 999 Games
Speelduur: 60 min.
Auteur: Stefan Dorra
Spelers: 3-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .