Monopoly Express

Door Astrid PaterMonopoly is een gevestigd bordspel dat al sinds de eerste helft van de vorige eeuw immens populair is. Er zijn tal van monopoly-spellen in een ander jasje uitgebracht en ook ligt er een Monopoly Kaartspel in de winkels. Nu is Hasbro echter met een dobbelsteen-variant op dit welbekende spel gekomen. Is een dobbel-monopoly eigenlijk wel leuk?

Geld verdienen
Het doel van Monopoly Express is om als eerste speler 15.000 euro bij elkaar te dobbelen. Hoe je dat doet? Door de dobbelstenen te gooien en stations, nutsbedrijven en kleurgroepen te verzamelen. Een kleurgroep kan bestaan uit 2 of 3 dobbelstenen met gelijke waarde. Lukt het je om alle dobbelstenen van een station, nutsbedrijf of kleurgroep te verzamelen dan levert dat een bepaald geldbedrag op. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het aantal dobbelstenen om mee te gooien beperkt is en dat de keuze voor bijvoorbeeld de blauwe kleurgroep het compleet maken van andere groepen in de weg zit. Denk dus goed na of de groep die jij compleet wilt dobbelen ook nog compleet te dobbelen valt.

Gevangenis
Het spel zou wel heel simpel zijn als je alleen maar rekening hoefde te houden met het compleet maken van groepen. Daarom moet je oppassen dat je niet drie agenten verzamelt en dat je in de bak belandt. Wie in de bak belandt, verliest namelijk al het verzamelde geld uit die ronde. Vaak is het verstandig om te stoppen met dobbelen wanneer je 2 agenten te pakken hebt. Maar pechvogels gooien soms drie agenten in een worp. Helaas doe je daar dus niks aan.

Bonus
Ook kunnen er extra punten gescoord worden. Op de dobbelstenen waar de agenten op staan, staat ook een groene pijl. Wie in een worp een groene pijl gooit, krijgt 200 bonuspunten. En dat is niet alles. Wanneer je een complete groep hebt, komt de huis- en hotel-dobbelsteen in het spel. Met deze dobbelsteen kun je huizen verzamelen die 1000 euro opleveren. Wie vier huizen in zijn bezit heeft en een hotel gooit, krijgt zelfs 5000 punten. Helaas kun je ook weer huizen verspelen. En tot slot kan deze dobbelsteen er voor zorgen dat je agenten kwijtraakt als de dobbelsteen valt op het 'verlaat-de-gevangenis'-vlak.

Conclusie
Monopoly Express is een dobbelspel waar het Monopoly-idee op zich aardig in is verwerkt. Je kunt straten verzamelen, stations en nutsbedrijven. Je kunt naar de gevangenis worden gestuurd en huizen en hotels bemachtigen. Het enige dat jammer is, is dat de interactie tussen de spelers met dit spel volledig weg is. Je kunt het spel dan ook heel goed in je eentje spelen. Op zich niet erg, want het is erg leuk om te oefenen en op die manier je eigen strategie te ontwikkelen. Het spel zit in een handig rond doosje en is dus zeer geschikt om mee te nemen op vakantie. Ik denk ook dat je het spel zo moet bekijken, als een vakantietussendoortje.
Uitgever: Hasbro
Speelduur: 20 min.
Auteur: -
Spelers: 1+
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 14,95

 

. : B A N N E R S : .