Muizenval

Door Astrid PaterDe meeste mensen zien muizen liever gaan dan komen. Niet alleen vreten ze de afvalzakken open, nee ze dragen ook nog bacteriën met zich mee. En daar zit niemand op te wachten. Een manier om de muis tegen te houden is het inschakelen van een kat. Maar voor diegenen die ook geen kat in huis willen, rest er nog een oplossing: de muizenval.

De val
Muizenval begint met een leeg speelbord, maar gedurende de rooftocht van de muizen (spelers) naar kaas, wordt de val opgebouwd. Wanneer de muizenval eenmaal klaar is voor gebruik is het wachten tot de muizen in de val trappen. Aan het einde van de rit over het speelbord komen de muizen in een cirkel terecht die ze steeds moeten doorlopen. Zodra een speler op het vakje van de slinger komt, mag er aan worden gedraaid. Dit heeft alleen zin als er een andere speler in de gevarenzone staat.

Elkaar erin muizen
Het spel heeft een tactiek, dat heet elkaar erin luizen. Wanneer een speler op het slingervakje staat en er geen muis in de gevarenzone te vinden is, mag hij er eentje heen lokken. De speler die aan de beurt is, levert dan een van zijn gewonnen kaasjes in. Vervolgens gooit hij met de dobbelsteen en mag een van de tegenspelers zoveel plaatsen verzetten. Komt er dan een speler in de gevarenzone, dan zal er aan de slinger gedraaid worden en is de muis uitgeschakeld. De muis die uiteindelijk de dans weet te ontspringen mag zich als muis gelukkig prijzen en van zijn restjes kaas genieten.

Opbouwen duurt te lang
Kinderen kunnen niet altijd even lang de concentratie vasthouden. Wanneer de opbouw van de muizenval te lang duurt, gaan ze zich gauw vervelen. Eigenlijk zitten ze gewoon te wachten tot ze aan de slinger mogen draaien. Zeker de eerste paar bouwstukken zijn weinig spectaculair. Pas wanneer de glijbaan op het bord staat, lijken ze de fascinatie voor het spel weer terug te krijgen.

Conclusie
Muizenval weet de jonge spelers het grootste deel van de tijd wel te interesseren. Als de bouwfase vordert, is het wachten op het draaien aan de slinger. De grootste lol is toch het vangen van de muizen, want er is niets mooiers dan zo'n muizenval in werking te stellen. Het enige nadeel van Muizenval is dat kinderen goed moeten opletten dat ze geen van de kleine onderdelen kwijtraken, anders is de lol gauw voorbij.Uitgever: Hasbro
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .