Subbuteo Straatvoetbal

Door Jan Geerling


Subbuteo is een spel met een roemrijke geschiedenis. Hoewel de echte hoogtij dagen van dit tafelvoetbalspelletje al weer jaren achter ons liggen blijft er een fanatieke aanhang verwoed verzamelen en spelen. Aangezien voetbal ondertussen populairder is dan ooit heeft Hasbro bedacht dat het wellicht tijd was om de oude spelformat eens flink af te stoffen voor de nieuwe generatie.

Voetbal op de keukentafel
Voor hen die nog niet bekend zijn met het fenomeen: Subbuteo is net zo eenvoudig als blaasvoetbal, maar om het goed te leren spelen heb je nog heel wat werk voor de boeg. Jouw elftal, en dat van de tegenstander natuurlijk bestaat uit mannetjes die je met een soort knikkerbeweging over het veld kan laten schieten. Door je mannetjes tegen de bal te tikken breng je het spel op gang. Keepers beweeg je met een stokkie, en door je mannetjes slim op te stellen kan je je eigen doel optimaal verdedigen om vervolgens tot een aanval over te gaan.

Nieuw leven
De lol van Subbuteo zat ‘m vooral in het feit dat je bestaande teams tegen elkaar liet spelen en de liefde en aandacht die hobbyisten in het spel stopten. Hele stadions kon je nabouwen met speciale pakketten en vele collectors items kwamen op de markt (zoals Beatles Subbuteo en diverse All Star teams). Toen ik hoorde dat Hasbro deze franchise nieuw leven in ging blazen begon het water me dan ook al in de mond te lopen. Ik was net even te jong om het hoogtepunt van dit spel mee te maken en nu kan ik er alsnog aan geloven.

Nieuwe opzet
Jammer genoeg heeft Hasbro een andere invalshoek gekozen. Zoals de games en muziekwereld tegenwoordig ook al Urban is, heeft men voor een 5 tegen 5 straatvoetbalvariant gekozen. Niks geen groen gras, maar een grijs court met hekken en basketbalveldjes. Een tweede teleurstelling betrof de mannetjes, die waren namelijk gewoon van een stevig soort karton. Nadat ik mezelf op Internet lekker had gemaakt met leuke plaatjes en filmpjes van het spel was dat een kleine deceptie. Maar goed, andere tijden, andere wensen moet Hasbro hebben gedacht.

Skaten en basketballen
Het moet gezegd dat Subbuteo straatvoetbal prima speelt. Kennelijk vond men het ouderwetse spel niet spannend genoeg voor de TMF-generatie en heeft men daarom enkele skater-hindernissen aan het spel toegevoegd. Tonnetjes, skateramps en baskets sieren de spelomgeving op en moeten het spel dat extra beetje jeu geven waarmee men de nieuwe generatie gamers probeert in te pakken. Met diverse tricks en speciale moves kan je nu ook het spelletje naar je hand zetten. Het tactische element dat de originele opzet kenmerkte gaat hierdoor wel verloren. Verder kan je de spelfiguren bestickeren met de shirts van enkele van de betere clubs van Europa.

Conclusie
Ik heb een beetje gemengde gevoelens overgehouden aan deze nieuwe Subbuteo. Het was namelijk totaal niet wat ik er van verwacht had. Ik denk dan ook dat fans van het oorspronkelijke spel hier niet veel van zullen moeten hebben. Aan de andere kant laat je zo wel een nieuwe generatie kennismaken met de spelopzet, dus wie weet waar dat toe kan leiden. In alle eerlijkheid pretendeert Hasbro ook nergens oude tijden te doen herleven en is men volkomen duidelijk over het feit dat dit spel voor een nieuwe generatie bedoeld is. Voor de jongere voetballiefhebber dus wellicht een leuke keuze en weer eens wat anders dan voetballen met FIFA 2007 of Pro Evolution Soccer 6 op de PS2.Uitgever: Hasbro
Speelduur: -
Auteur: -
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: € 24,95

 

. : B A N N E R S : .