Wadi

Door Jan Geerling





Ik had geen idee wat een Wadi precies was. Gelukkig beschikken we tegenwoordig over Wikipedia en kan zelfs een mislukt student als ik vrij eenvoudig achter deze info komen. Het blijkt hier te gaan om een rivierdal in droge gebieden dat gedurende het grootste deel van het jaar droog staat. Maar als er water stroomt, dan stroomt 't goed. Zo kan het gebeuren dat mensen door dit plotselinge water verdrinken in de woestijn. Dat is nog eens ironisch te noemen.

Sjadoefs plaatsen
In Wadi speel jij een woestijnbewoner die zijn land van water probeert te voorzien. Dit doe je door op strategische punten zogenaamde sjadoefs (waterpompen) te bouwen. Deze zet je natuurlijk niet gewoon willekeurig neer, je probeert vooral de meest vruchtbare stukken land van water te voorzien. Deze leveren de meeste punten op. En de speler met de meeste punten wint, zoals gewoonlijk, het spel.

Profiteren van elkaar
Klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Medespelers staan namelijk te popelen om je een hak te zetten, of juist te profiteren van je noeste arbeid. Elke beurt stroomt het water verder. Zodra het water langs jouw pompje komt is het… pompen geblazen. Of niet? Door het strategisch plaatsen van Sjadoefs kan een medespeler nu ook profiteren van het pompwerk dat jij verricht.

Oefening baart kunst
Het spel roept bij mij al snel vergelijkingen op met dammen en schaken. Er zit een enorme dosis vooruitzien aan vast, en het interpreteren of uitlokken van je tegenstander is een vereiste. Gewoon maar wat doen en je niks van medespelers aantrekken is een recept voor een snelle nederlaag. Hier dient weloverwogen gezet te worden. De eerste potjes zullen wat stroef verlopen, maar Wadi krijgt steeds meer diepgang naarmate je het vaker speelt.

Conclusie
Wadi lijkt door zijn korte speelduur en ogenschijnlijk eenvoudige opzet een lekker snel spelletje voor tussendoor. Maar vergis je niet! Dit spel win je voornamelijk door slimmer te zijn dan je tegenstander en heeft met geluk weinig van doen. De tactische diepgang die het spel blijkt te bezitten maakt het voor echte bordspel fanaten een prima keuze. De casual speler moet wellicht even een paar potjes wennen voordat Wadi tot zijn recht komt. Op de website staan tevens verschillende Wadi scenario's, en is daarom zeker de moeite waard. Voor de consument die verder wil kijken dan 999 Games en Hasbro een titel om achteraan te zitten.

Ga naar de site van Martyn F. voor meer scenario's: www.martynf.com




Uitgever: Emma Games
Speelduur: 20-30 min.
Auteur: Martyn F.
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 20,00

 

. : B A N N E R S : .