Blue Moon

Door Astrid Pater


In het verleden heeft er een drama plaatsgevonden in Blue Moon City. De stad zelf is verwoest en de Heilige Kristal van Psi versplinterd. Twee koninklijke troonopvolgers vechten om de troon en wie als eerste de vier stukken kristallen weer bij elkaar weet te brengen en tot een geheel te smelten, wordt de nieuwe leider. En misschien komt de god Blue Moon dan ook weer terug.

Vuur en aarde
Eigenlijk is het de bedoeling de drie draken in het spel te winnen en vervolgens nog een slag te slaan voor het vierde kristal. Wie dat lukt wint het spel. De spelers krijgen elk een volk om mee te spelen. In het basisspel zijn dat Hoax en Vulca. De beide spelers gaan vervolgens met behulp van karakterkaarten tegen elkaar bieden. Het bieden in een ronde gebeurt in vuur of in aarde, dat geeft de startende speler aan het begin van de ronde aan. Het bod moet door de tegenspeler worden geëvenaard of overtroffen. Lukt een speler dit niet, dan moet hij zich terugtrekken en gaat de draak naar de tegenspeler. Op elke karakterkaart staat een vuur- en aardewaarde.

Boosterkaarten
Met behulp van booster- en supportkaarten kun je speciale acties ondernemen. Zo kun je een karakterkaart sterker maken, of een tegenspeler tegenwerken. Wat een kaart allemaal kan, staat op de kaart zelf aangegeven. Naast de twee eerdergenoemde kaarten bestaat er ook een leiderkaart met speciale kunsten. Het voordeel van een leiderkaart is dat deze gespeeld mag worden voor een karakterkaart uitgelegd is dit in tegenstelling tot de booster- en supportkaarten. Blue Moon is dus een spel met mogelijkheden. Ook al lijkt de situatie op het oog ongunstig, met een beetje geluk en de juiste booster- en supportkaarten kun je het soms helemaal omkeren. En dat geeft het spel een zekere spanning mee.

Leer je volk kennen
Hoe vaker je het spel speelt, hoe beter je je deck met kaarten leert kennen. En dus ook het deck van je tegenspeler. En hier komt een interessant spelgegeven om de hoek kijken. Het basisspel bevat twee volken, maar er zijn nu al twee aanvulsets te koop, twee nieuwe decks, twee nieuwe volken en het komende jaar komen er nog vier anderen bij. Zo kun je in een verder stadium je eigen decks gaan samenstellen, maar hier zijn wel een aantal regels aan verbonden. Ieder deck moet zonder leider uit 30 kaarten bestaan, alle kaarten in een deck moeten verschillend zijn, een deck mag uit een willekeurig aantal kaarten van het eigen volk bestaan en het totaal aantal vreemde manen (manen worden op de kaart aangegeven) mag niet meer dan tien zijn.

Extra volkendecks
Het voordeel van het aanschaffen van extra volkendecks is dat je voor jezelf een sterk en aantrekkelijk volk kunt samenstellen. Daarnaast is het eigenlijk ook nog een soort collectors item. Elk volk is namelijk ontworpen door een andere illustrator. Op deze manier heeft elk volk dus een eigen karakter, en dat is eigenlijk best leuk. De Hoax is ontworpen door Franz Vohwinkel en De Vulca door John Matson en de rest ontdek je vanzelf als je de volkendecks aanschaft of een kijkje neemt op www.blue-moon-games.com.

Conclusie
Zelf vind ik Blue Moon een erg leuk spel en is het voor mij zeer verleidelijk om het spel een aantal keer achter elkaar te spelen. Je leert namelijk spelenderwijs de mogelijkheden van je volk kennen en kunt dus steeds betere en overwogen keuzes maken, hoewel geluk natuurlijk ook een factor blijft. Daarnaast ben ik best nieuwsgierig naar de andere volken om te ontdekken hoe deze spelen. Misschien dat ik me er ooit nog een keer aan waag een deck samen te stellen, maar eerst ga ik eens lekker spelen met de Hoax en de Vulca. Blue Moon is een aanrader!



Uitgever: 999 Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 19,95 (een aanvulset 9,95)

. : B A N N E R S : .





ref="../colofon.html">Colofon | Disclaimer