Kakkerlakken Poker

Door Astrid Pater


Kakkerlakken Poker is voor kinderen een kaartspel waarmee ze voor het eerst in aanraking met bluffen zullen gaan komen. De bedoeling van het spel is namelijk elkaar beestjes in de maag splitsen, en het liefst vier van hetzelfde soort, want dan heeft er een speler verloren en de rest gewonnen. Een interessante invalshoek, één verliezer en meerdere winnaars. Samenspelen en toch ook weer alleen.

Griezelige beestjes
Kakkerlakken Poker bestaat uit 64 kaarten en 8 verschillende soorten dieren. De 8 diersoorten zijn nou niet bepaald de meest schattige, wat als voordeel heeft dat je ze niet per sé in je verzameling wilt hebben. Want welke 8-jarige wil er nou een vleermuis, vlieg, pad, kakkerlak, rat, schorpioen, spin of tor op zijn kamer rondlopen. Geef ze maar aan je buurman, en dat is nou net de bedoeling. De speler die als eerste vier kaarten van een bepaalde diersoort heeft, verliest het spel. Maar is er eerder een speler door al zijn kaarten heen, dan verliest deze speler.

Bluffen of juist niet
De startspeler legt een van zijn kaarten op tafel met de rug naar boven. Hij schuift de kaart naar een medespeler en noemt één van de acht dieren die op de kaart kan staan. Het mag het dier zijn dat daadwerkelijk op de kaart staat, of natuurlijk één van de andere zeven soorten. De speler die de kaart krijgt toegeschoven kan twee acties ondernemen. Of hij schuift de kaart door. Dan mag de speler eerst op de kaart kijken welk dier erop staat, de speler schuift de kaart door en noemt een nieuw dier, of hetzelfde dier als de vorige speler. De speler kan de kaart ook de waarheid op tafel gooien. Gelooft de speler dat het genoemde dier op het kaartje staat en is dit ook zo, dan krijgt de andere speler de kaart. Is dit niet het geval dan houdt de speler de kaart zelf en legt deze voor zich neer. Wanneer de speler denkt dat er wordt gelogen en hij heeft gelijk dan gaat ook de kaart naar de andere speler. En hij houdt hem zelf als hij ongelijk heeft.

Conclusie
Het leuke van Kakkerlakken Poker is dat kinderen een stapje verder leren denken. Wat strategischer als het ware. Want spreekt iemand de waarheid of niet en wat zijn de gevolgen. Vooral in het begin zal het belangrijk zijn dat er begeleiding is van een volwassene, want het spelletje is niet al te eenvoudig voor de jonge spelers. Het andere puntje van kritiek is dat er één verliezer en de rest winnaars zullen zijn. Leuk voor de meerdere winnaars, maar sneu voor de enige verliezer. Kinderen kunnen soms wat hard zijn en daar moet wel even op worden gelet. Maar over het spel zelf: een leuk spel, maar misschien nog een beetje pittig.Uitgever: Drei Magier Spiele
Speelduur: 30 min.
Auteur: Jacques Zeimet
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

lofon | Disclaimer