Lost Cities

Door Jan Willem

In het Londen van 1850 viert het kolonialisme hoogtij. Het gonst van de geruchten van schatten en rijkdommen over de hele wereld. Maar expedities zijn kostbaar en slagen lang niet altijd. Eenmaal begonnen aan een expeditie is er geen weg meer terug. Wie vergaart de meeste rijkdommen en verslaat zijn tegenstander in dit één tegen één duel.

Twee spelers
Lost Cities komt uit de reeks van 999 games voor twee personen en bevat een langwerpig bordje en een flinke stapel mooie grote kaarten. De kaarten zijn uitgevoerd in vijf kleuren en van elke kleur zijn er drie kaarten met handjes en de verder nummers 2 t/m 10. De kaarten worden geschud en elke speler krijgt acht kaarten, de rest wordt gedekt naast het bord gelegd.

Op expeditie
Elke beurt moet een speler eerst een kaart leggen en vervolgens een kaart trekken. Elke kleur stelt een expeditie voor en moeten in een rij worden gelegd. De kaarten moeten echter in een bepaalde volgorde worden gelegd, namelijk van laag naar hoog. Leg je dus een hoge kaart neer en pak je daarna een lagere van die kleur dan mag die er niet meer voor. Daarnaast geldt dat als je een rij begint je twintig minpunten krijgt voor die rij. Dat betekent dat je pas punten gaat verdienen als je minimaal twintig punten in een rij legt. Je hoeft echter niet alle rijen te beginnen, dus als je denkt dat je geen twintig punten gaat redden begin je gewoon niet.

Handjes
Als je geen kaarten aan één van je rijen wilt leggen, mag je ook altijd een kaart open in het midden leggen. Deze kaart mag echter opgepikt worden door je tegenstander dus let op wat je weg legt! Daarnaast zijn er nog de handjes. Deze mag je voor één van je rijen plaatsen en verdubbelen, verdrievoudigen (bij twee) of verviervoudigen (bij drie) de punten van die rij. Haal je echter geen twintig punten dan vermenigvuldigen de minpunten. Als de stapel gesloten kaarten op is, eindigt de ronde. Elke speler telt de punten per eigen begonnen rij door alle neergelegde punten op te tellen en daar twintig van af te trekken en vervolgens te vermenigvuldigen met het aantal handjes. Heeft een speler acht kaarten of meer per rij dan ontvangt hij ook nog eens een bonus van twintig punten. Doordat de geluksfactor erg hoog is gaat één spelletje normaal gesproken over drie rondes. De speler met de meeste punten na drie rondes wint.

Conclusie
Lost Cities is een heerlijk spelletje voor twee spelers. De regels zijn simpel en zo uitgelegd en de speelduur per ronde is lekker kort dus als je geen zin meer hebt stop je gewoon na een tussenronde. Elke keer zit je weer tussen hoop en vrees of je die twintig punten haalt. Al helemaal als je begonnen bent met veel verdubbelaars. De geluksfactor is torenhoog, maar omdat je toch meerdere rondes speelt middelt het vaak best goed uit en is het daardoor niet erg storend. Het enige grote nadeel van dit spel, en wat mij betreft de hele twee-speler spellen  reeks, is de hoge aanschafprijs. Voor hetzelfde geld heb je vaak een prima spel dat je niet alleen met twee, maar ook met meer spelers prima kan doen. Nou ja, als je geld over hebt, is het een prima aanschaf en het beste spel voor twee spelers dat ik tot nu toe gezien heb.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 19,95

. : B A N N E R S : .