Vroeger of Later

Door Astrid Pater

Er worden regelmatig onderzoeken gedaan naar de kennis van mensen over de Nederlandse geschiedenis. Sommige mensen weten alle details, anderen weten niet eens wanneer de Tweede Wereldoorlog is begonnen of geëindigd. Voor wie zijn eigen kennis wil testen, of meer kennis over de vaderlandse geschiedenis wil opdoen, is er nu het spel Vroeger of Later in de winkels verkrijgbaar.

Ken de jaartallen
Het leren van jaartallen werd door veel van mijn medeleerlingen op de middelbare school als een ramp ervaren. En dat zal nu wel niet veel anders zijn. Mijn leraar geschiedenis gaf altijd aan welke jaartallen je uit je hoofd moest weten en welke jaartallen slechts voor het tijdsbeeld belangrijk waren en je daarom niet precies hoefde te weten. In Vroeger of Later gaat het om een combinatie van beiden. Het is zeker handig om te weten dat de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 en dat omstreeks die tijd Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette werden onthoofd. Het is nog handiger als je weet dat deze twee mensen na de bestorming werden onthoofd. De exacte datum is nu niet belangrijk, maar wel dat je weet welke plek deze gebeurtenis in de geschiedenis inneemt.

Chronologische volgorde
Het doel van Vroeger of Later is de negen kaarten die je in de hand hebt als eerste zien kwijt te raken. Om de beurt leggen de spelers een kaart op tafel nadat ze hebben voorgelezen welke gebeurtenis erop staat beschreven. De kaart moet op tafel op de juiste plaats in de tijdbalk worden gelegd. De tijdbalk ontstaat doordat de spelers er telkens een kaart bijleggen. Wanneer je vindt dat een medespeler de kaart verkeerd heeft neergelegd dan zeg je dat. De kaarten worden nu omgedraaid en de jaartallen verschijnen. Wanneer het inderdaad niet klopt, moet de speler die als laatste een kaart heeft neergelegd twee strafkaarten pakken. Heb je het mis, dan pak je zelf 3 strafkaarten.

Best pittig
Het spel is opgesplitst in drie niveaus. Het eerste niveau zijn gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis die wat algemener van aard zijn. Op het tweede niveau komen gebeurtenissen aan bod uit de 20e en 21e eeuw. Op het derde niveau komen minder bekende gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis voor. Je kunt de drie verschillende niveaus apart spelen, maar natuurlijk ook door elkaar husselen. Toen wij het spel aan testen waren, kwamen we erachter dat het op niveau 1 soms al best pittig is. De grote lijnen weet je vaak wel, maar soms liggen de gebeurtenissen dicht bij elkaar. Kroonde Napoleon zich eerder tot keizer dan dat hij zijn broer koning van Nederland maakte.....

Conclusie
Wie meer wil leren over de Nederlandse geschiedenis, maar ook van geschiedenis in het algemeen, zal aan Vroeger of Later een hoop plezier beleven. Soms is het een kwestie van ophalen van geschiedenislessen van vroeger, maar ik heb zeker ook nieuwe dingen geleerd. Vroeger of Later is een educatief spel wat naar mijn mening zeer de moeite waard is. Kun je niemand vinden om het mee te spelen, dan kun je altijd nog oefenen op www.vroegeroflater.nl.



Uitgever: Jumbo
Speelduur: 30 min.
Auteur: Urs Hostettler
Spelers: 2-8
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 9,99

. : B A N N E R S : .